Филм за частна ДС взе голямата награда на „Златна роза”
Филм за частна ДС взе голямата награда на „Златна роза” / netinfo

В конкуренцията на 13 нови ленти филмът „Цветът на хамелеона” спечели голямата награда на журито на фестивала за българско кино „Златна роза”. Лентата беше посочена за най-добра и от журналистите. Фаворит на публика се оказа „Чужденецът”. Отличията ще бъдат връчени тази вече на официална церемония във Фестивалния конгресен център във Варна.

Рушен Видинлиев играе в главната роля на „Цветът на хамелеона”, който разказва за дезактивиран информатор, който създава свой собствен отдел на Държавна сигурност (ДС) и вербува интелектуалци. Сценарист на филма е Владислав Тодоров, а режисьор е Емил Христов. Операторът Крум Родригес беше отличен с индивидуална награда.

Филмът на Петър Попзлатев „Аз съм ти” получава специалната награда  на журито и е обявен за победител в категорията за най-добър режисьор. За ролята на Адриана в лентата Жанет Спасова и Ирмена Чичикова получават наградата за най-добра актриса, а Боряна Семерджиева е отличена за костюмите.

Ролята на Христо Мутафчиев във филма „Миграцията на паламуда” му донесе отличието за най-добър актьор

Наградата за най-добър  сценарий се присъжда на Димитър Динев и Аня Саломоновиц за копродукцията с българско участие „Испания”;

Режисьорът Кристина Николова взема наградата за дебют с филма си „Вяра, любов и уиски”, а Александър Етимов - за монтажа на „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”.

Голямата награда на журито в раздела за късометражни филми се присъжда на Парафиненият принц”. Стефан Денолюбов е отличен за ролята си в „Скок”, а Поли Генчева - за режисурата на „Солено и сладко”.

Съюзът на филмовите дейци даде своята награда на „Джулай”, а изборът на кино критиката се спря на „Аз съм ти”.