Среща на майстори на художествени занаяти в Нова Загора
Среща на майстори на художествени занаяти в Нова Загора / Общински пресцентър Нова Загора

За пета поредна година Нова Загора е домакин  на Националната среща на майстори на художествени занаяти под  надслов „Живата традиция - Нова Загора 2012". В тазгодишното издание на изложението взеха участие майстори на художествени занаяти от различни краища на страната, като в рамките на пет дни ще бъдат  направени и автентични демонстрации на дърворезба, керамична и авторска бижутерия,  художествен текстил и тъкачество,  художествена обработка на дърво и др.

Нова Загора е представена от трима майстори на художествени занаяти: Галина Попова -  кукли и сувенири от вълна, Мариета Петкова  и Катя Станева - приложно изкуство.

Освен живите демонстрации на различни занаяти като грънчарство и дърворезба, посетителите могат и сами да се включат в създаването на нещо със собствените си ръце. Националната среща на майсторите на художествени занаяти „Живата традиция - 2012" откри официално кметът на Община Нова Загора Николай Грозев.

"За мен е чест и удоволствие да открия тазгодишното издание на „Живата традиция" и да се върнем назад във времето с представените ни тук художествени изделия, защото произведенията на българските народни майстори са живата връзка на младото поколение с автентичния бит и култура на българина от миналото. Възраждането на  тези занаяти представлява интерес не само като възможност да проследим механизма на старинната технология и да обогатим чувството си на принадлежност към нацията, но по този начин се запознаем и с изобретателния и предприемчив дух на българина, защото връщането към традициите е част от пътя на националното ни съхранение, заяви Грозев.