Откриха изложба с миниатюри на културно-исторически паметници, разположени в район Нови Искър
Откриха изложба с миниатюри на културно-исторически паметници, разположени в район Нови Искър / снимка: БГНЕС, архив
Откриха изложба с миниатюри на културно-исторически паметници, разположени в район "Нови Искър"
57448
Откриха изложба с миниатюри на културно-исторически паметници, разположени в район "Нови Искър"
  • Откриха изложба с миниатюри на културно-исторически паметници, разположени в район "Нови Искър"

Изложба с миниатюри беше открита в началото на заседанието на СОС. Тя включва 10 макета на значими паметници на културно-историческото наследство, разположени в район "Нови Искър", като част от Столична община.

Жителите на район "Нови Искър" са избрали 10-те културно-исторически обекта от общо 40 такива в района. В понеделник от 09.30 до 16.00 ч. макетите ще бъдат изложени на централния площад в "Нови Искър".

Обмисля се изложбата да бъде поставена и на метростанция "Сердика" в столицата или на друго централно място.

"Това са 10 макета на културно-исторически обекти от район "Нови Искър". Изработихме също и релефна карта на района с цел от една страна, да популяризираме район Нови Искър като част от Столична община и това колко богато културно-историческо наследство притежава и от друга страна, проектът се реализира в подкрепа кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 година", обясни кметът на район Нови Искър Даниела Райчева.

Тя изброи съответно културно-историческите обекти: църквата "Св. Алхангел Михаил" в село Доброславци, "Св. Трисветители" в село Чепинци, "Възнесение Господне" в село Кътина, "Св. Николай Мерликийски" в село Негован, църквата "Св. Петка" в Балша, църквата "Св. Николай" в кв. "Славовци", манастир "Св. Иван Рилски" в кв. "Курило", "Св. Тройца" в Мировяне, църквата "Св. Тройца" в Кумарица и манастирът "Св. Димитър".

Това е забележителен проект, защото показва по един достъпен и разбираем начин колко богата същност е Софийската Света гора, каза заместник-кметът по културата Тодор Чобанов.

"Ние много говорим за Софийската Света гора, говорим за духовното измерение, говорим за туристическото измерение. Няколко от тези манастира са възникнали през 13-14 век, те са със запазени стенописи и всеки един от тях е една съкровищница на нашето средновековно изкуство и култура. Знаете, че текат и други проекти, които са насочени към темата. Надяваме се и други, освен Столична община, да подкрепят усилията ни за това Софийската Света гора да бъде в отлично състояние и да бъде една туристическа атракция", допълни Чобанов.