Пиронкова с усмивка: Готова съм за 5 мача в София
Пиронкова с усмивка: Готова съм за 5 мача в София / Reuters

„Определено много съм доволна от 2012-та година”, сподели Цветана Пиронкова два турнира преди края на сезона. Тази седмица най-добрата ни тенисистка почива защото има леко разтежение на левия крак. Следващият й турнир ще бъде в Москва, където ще играе за 4-та година, а след това ще представя България на Турнира на шампионките в Арена Армеец. В момента 45-тата в света се подготвя в Пловдив заедно с баща си и спаринг партньори.

На въпрос на Гонг с какво би сравнила предизвикателството да играе в надпревара от такъв ранг както Турнира на шампионките и да е една от 8-те най-добри в Малкия Мастърс, Цвети с усмивка каза: „Не мога да го сравня с нищо защото той е уникален! До момента аз на професионално ниво не съм участвала на такъв турнир! Това ще е нещо ново за мен! Имам своите шансове, не се притеснявам. Ситото е голямо и ще стане силен турнир. Всеки е потенциален победител, но и аз се надявам и съм готова да имам 5 мача в София. Дано стане! За мен също така ще е ново заради това, че ще бъда пред родна публика в турнир от такова ниво. Хубаво е да играеш вкъщи. Най-близките ми хора също ще са до мен и ще ме подкрепят”.

Пиронкова каза също така, че е говорила с две-три от възможните участнички в Турнира на шампионките в София между 30 октомври и 4 ноември, като им е дала насоки и съвети какво може да правят в родната столица освен да играят.

Преди обед Цвети бе в София, за да види старта на турнира Девин Мастърс. Надпреварата за момичета и момчета между 12 и 18 години ще завърши на 13 октомври, като в събота по обед председателят на БОК Стефка Костадинова ще награди шампионите. 8 млади таланти, които спечелят турнира в различните възрастови групи ще заслужат възможността догодина да участват в турнир по избор в Европа или САЩ. Самата Пиронкова пък сподели спомените си от времето, когато е била на годините на младите ни тенисисти: „Тогава имаше един турнир, които благодарение на федерацията ни, получавахме това право за играем в чужбина. Тази награда бе доста бленувана и чакахме тази надпревара с голямо нетърпение. Беше тръпка и когато за първи път отидох на такъв, всъщност за първи път излязох от България и ме вълнуваше, че ще пътувам със самолет. Първият път стигнах ¼-финал, на следващата спечелих”.

Новият сезон за първата ни ракета при жените вероятно ще бъде в Хобърт, след като България не получи покана за Хопман Къп. След това Цвети Пиронкова отново ще бъде водач на тима ни във Фед Къп. Неофициалното световно отборно първенство по тенис за жени за трета поредна година ще бъде в израелския курорт на Червено море Ейлат.

„В момента съм концентрирана главно към Турнира на шампионките в София. Преди това ще играя в Москва, а сега почивам от турнири заради леко разтежение. Много съм доволна от настоящия сезон. Имам доста по-постоянни изяви, а и добро представяне на US Open. Остава ми целта за догодина да спечеля турнир от WTA. Имам развитие в играта си”, сподели още Цвети.