Без единия подсъдим тръгна отново делото за удавената Ива
Без единия подсъдим тръгна отново делото за удавената Ива / netinfo

Без единия подсъдим и половината свидетели тръгна повторно делото за причиняване на смъртта на 12-годишната Ива Христова, която се удави в басейна на „Аква Холандия" през лятото на 2009 г.

Процесът в Окръжен съд-Разград започна отново след първото произнасяне на условни присъди за четиримата обвиняеми, заради становище на Апелативен съд-Варна, че по време на делото е променен обвинителния акт, а на подсъдимите не е дадена възможност да дадат обяснения по новия обвинителен акт. Промените касаеха клаузи от специфичните нормативни документи, които те са нарушили - Закона за устройство на теритоирята и Наредба на МРРБ за изграждане и въвеждане в експлоатация на басейни.

Днес в съда бе представен обвинителния акт в първоначалния му вариант, което послужи на защитата за основание за искане за ново връщане на делото на прокуратурата, то обаче не бе уважено от съда.

Обвинението е срещу техническия ръководител на фирмата-изпълнител на строителните работи на басейна „Нола 7" Златко Маринчев от Горна Оряховица; проектанта от същата фирма Николай Попов от Благоевград; шефа на фирмата, упражнила техническия надзор Теодосий Тошев и неговата служителка Дочка Дочева от Разград. То е за причиняване на смъртта на 12-годишното момиче поради немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

От съдебната зала отсъстваше Златко Маринчев, както и шестима от призованите 12 свидетели, яви се и само едно от вещите лица, заседанието започна с разпит на майката на загиналото момиче. Яна Христова и този път разказа спомена си за ужасния за нея ден през сълзи, само един въпрос й зададоха адвокатите, след това бе освободена, за да се грижи за двете си по-малки деца

Заседание е насрочено и за утре, когато се призовани друга част от свидетелите.