Поставят безплатно силанти на деца от 6 до 8 години
Поставят безплатно силанти на деца от 6 до 8 години / sxc.hu

9 стоматолози от региона участват в националната кампания за поставянето на силанти на деца от 6 до 8-годишна възраст, съобщи координаторът на програмата за Добричка област д-р Божанка Атанасова. Кампанията се финансира от Министерството на здравеопазването и е напълно безплатна за родителите. Силанизирането ще продължи до 30 ноември в цялата страна.

Ще се силанизират 6-ите зъби на децата. При процедурата се запечатва дъвкателната повърхност на зъба с цел избягване на условията за поява на кариес, обясни д-р Атанасова. Тя смята, че това е добра профилактична мярка, от която родителите могат да се възползват. Добре е това да стане в първите седмици на кампанията, защото тази година тя е лимитирана - всеки стоматолог с договор по програмата може да силанизира 112 зъба.

Миналата година в кампанията се включиха пет стоматолози от Добрич, които са силанизирали 1034 зъба на 348 деца.

Тази година профилактичната програма ще обхване още четири общини - Генерал Тошево, Каварна, Балчик и Тервел. Списък с имената и адресите на включените в кампанията стоматолози от региона можете да видите на адрес http://oralnaprofilaktika.bg/doc/Dobrich.pdf . Обявен е и безплатен телефон за информация и въпроси с номер 0800 1 45 46.