Плакати срещу джихада в метрото на Вашингтон предизвикаха полемика в САЩ
Плакати срещу джихада в метрото на Вашингтон предизвикаха полемика в САЩ / снимка: Reuters, архив

Калифорнийски конгресмен демократ призова да се бойкотира пътуването с метро във Вашингтон, защото там са разлепени плакати, платени от произраелска група, с текст, в който мюсюлманите екстремисти са наречени "диваци". "Във всяка война между цивилизования човек и дивака подкрепяйте цивилизования човек. Подкрепяйте Израел. За да бъде победен джихадът", пише на плакатите, предаде Франс прес.

Те са окачени и в крайградските влакове в Ню Йорк и автобусите в Сан Франциско. Тази седмица се появиха на четири метростанции в американската столица. Воден от съображения за сигурност, операторът на вашингтонското метро се опита да забави поставянето на плакатите, но федерален съдия постанови, че свободата на словото изисква те да бъдат разрешени.

Майк Хонда, депутат от Калифорния, заяви, че подкрепя свободата на словото, залегнала в конституцията, и разбира решението на съда. Но "правото да не подкрепяш езика на омразата също е право", казва той в свое изявление и обяснява, че затова насърчава хората да бойкотират метрото във Вашингтон, "колкото е възможно, докато махнат плакатите".

Като дете по време на Втората световна война депутатът е бил интерниран в САЩ заради японския си произход, предава БТА. Той подчертава, че приема случая "много лично", спомняйки си за "плакатите, изпълнени с омраза, и карикатурите, оприличаващи американските граждани с японско потекло на диваци".

Памела Гелър, директорка на Американската инициатива за защита на свободата - организатор на кампанията, каза, че тя е насочена срещу джихада. "Всички терористи от джихада са мюсюлмани, но не всички мюсюлмани са терористи", уточни Гелър.

Антидифамационната лига, която се бори срещу антисемитизма, разкритикува кампанията на Гелър, в която съзря "антимюсюлманска нетърпимост", добавя АФП.