Търговище отбелязва 100-годишнината от Балканската война с изложба
Търговище отбелязва 100-годишнината от Балканската война с изложба / DarikNews.bg, архив
Търговище отбелязва 100-годишнината от Балканската война с идложба
57441
Търговище отбелязва 100-годишнината от Балканската война с идложба
  • Търговище отбелязва 100-годишнината от Балканската война с идложба

Тази година България отбелязва знаменита годишнина - 100 години от Балканската война. В големите национални чествания днес се включва и Търговище с изложбата «Велик е нашият войник...», подготвена от Регионален исторически музей в града. Експозицията ще бъде открита днес от 17.30 ч. в Славейковото училище.

Датата 11 октомври е специално избрана. На този ден преди 100 години е спечелена първата стратегическа операция и победа в Балканската война. С бързи и стремителни действия е овладяна крепостта Лозенград, а дезорганизираната източна турска армия отстъпва панически на юг.

Изложбата на търговищкия музей е посветена на войните за национално обединение на България 1912-1918 г. Разглеждайки експозицията посетителите ще се потопят в атмосферата преди 100 години, когато обединени и целеустремени българите се борят за своя национален идеал - обединена и независима България, разказа директорът на културната институция Магдалена Жечева.

Дошлите в музея ще могат да видят оригинални исторически свидетелства, оръжие и предмети от фронта, снимки и дневници, които разказват за военния героизъм, последствията и ежедневието във времето на войните. Акцентът на изложбата е върху хората от търговищкия край - военачалници, фронтови командири, обикновени войници, обединени от една национална мечта, последвана от трагедията и покрусата на катастрофата. „Експозицията е едно докосване до големите български победи, героите и спомена за тях", казва г-жа Жечева.

Посетителите на изложбата ще могат да видят и дарение получено в търговищкия музей от Министерство на отбраната през това лято: картечници, автомати, минохвъргачка, карабина. В процес на подготовка за музеен показ е и 45 милиметрово противотанково оръдие, което в бъдеще ще бъде представено на търговищката музейна публика.