Приеха условия и критерии към бъдещите купувачи на ТЕЦ-Шумен
Приеха условия и критерии към бъдещите купувачи на ТЕЦ-Шумен / Дарик-Шумен

Общинският съвет в Шумен одобри критерии и условия към бъдещите купувачи на „Топлофикация"-Шумен. Ще бъде продаден 100% от капитала на дружеството, при минимална конкурсна цена от 100 000 лв. Размерът на инвестициите, които бъдещия купувач трябва да вложи за период от 3 години е 1 млн. лв.

При неизпълнение на основните задължения, бъдещият инвеститор ще дължи по 300 000 лв. санкция за всяко констатирано нарушение. Сред задълженията, които касаят тези санкции са: да се изпълнят заложените инвестиции в дружеството, да се възобнови дейността и да започне топлоподаване най-късно за сезон 2013-2014 г., да се погасят или предоговорят задълженията на дружеството, в срок до 6 месеца от сключване на приватизационния договор, както и да не се допуска обявяване в ликвидация или несъстоятелност на дружеството. За други нарушения, извън тези, санкциите ще са по 10 000 лв. за всеки констатиран случай.

Купувачът трябва да представи банкова гаранция за добро управление в размер на 750 000 лв., а не както беше първоначално предложено - 1 млн. лв., решиха още съветниците. Те промениха и първоначално предложените критериите за оценяване на инвеститорските предложения, като фактор ще бъдат и броят разкрити работни места от бъдещият инвеститор. Най-голямата тежест е за размера на инвестициите/70% /, вторият по тежест критерии е предложената цена /20% / и третият - брой работни места /10%/.

По време на обсъжданията в сесийна зала, някои от съветниците поискаха изменение на критериите. Николай Калев от БСП настоя да бъде повишена минималната конкурсна цена от 100 000 на 500 000 лв. По-късно обаче той оттегли това си предложение. Христо Николов от БСП пък поиска цената да е водещ фактор при конкурса, а не инвестициите. Според него, който плати по-висока цена, ще може да направи и обещаните инвестиции. Неговото предложение обаче не беше подкрепено.

В крайна сметка с 26 „"за" , 10 „въздържал се" и 0 „против" съветниците гласуваха условияята и критериите към бъдещите купувачи на шуменското топлинно дружество.