Разградчанка приготви 10 000 лв. за телефонните измамници, полицията я спаси от лапите им
Разградчанка приготви 10 000 лв. за телефонните измамници, полицията я спаси от лапите им / netinfo

64-годишна жена от Разград е била въведена в заблуда от телефонни измамници, но благодарение на бързата реакция на местната полиция, се измъкна от лапите на престъпниците.

Около 17.30 часа на 10 октомври жената с инициали З.Т. получила телефонно обаждане, че синът й е пострадал при катастрофа и се намира в болница. За “лечението” му били необходими 10 000 лева. Жената приготвила парите и според дадените й указания ги предала на таксиметров шофьор на пиацата в центъра на града. Самият шофьор бил получил предложение от познат да изкара пари от превоз на багаж до Варна. Минути след като предала чантата с парите жената решила все пак да позвъни на сина си. Тогава разбрала, че са я измамили и сигнализирала полицията, оттам открили телефона на таксидижията, който вече пътувал за морската столица, той се е върнал доброволно с парите, които са възстановени на собственичката им.

По случая е образувано досъдебно производство.

От полицията алармират за пореден път, че зачестиха случаите на анонимни обаждания по телефона, с които измамници измъкват пари от наивни хора. Повтарят се добре познатите схеми с пострадал роднина, за чието лечение са нужни пари. Измамниците въртят и историята за спечелена награда, за чието получаване трябва да бъдат закупени ваучери на мобилни оператори.

Ето отново и съветите на органите на реда за предпазване от телефонни измамници:

- Не се доверявайте на никого по телефон, проверете истинността на твърденията

- Сигнализирайте веднага в полицията – на тел. 166 или на място

- Не предоставяйте парични суми на непознати лица, представили се по телефона за длъжностни лица - полицейски служители или служители от съдебната система, независимо по какъв повод са поискани парите.