Парламентът даде амнистия за незаконните строежи между 1987 и 2001 г.
Парламентът даде амнистия за незаконните строежи между 1987 и 2001 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парламентът даде амнистия за незаконните строежи между 1987 и 2001 г.
57436
Парламентът даде амнистия за незаконните строежи между 1987 и 2001 г.
  • Парламентът даде амнистия за незаконните строежи между 1987 и 2001 г.

Всички, които не са узаконили строеж или преустройство, извършени до 31 март 2001 г., ще могат да го направят. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за устройство на територията. Първата амнистия беше през 2001 г.- тогава се даваше възможност да се узаконяват такива строежи и преустройства, направени до 1987 г. Както и предишния път и сега удостоверения ще се издават само ако строежът или преустройството са били допустими към датата на извършването им. Парламентът реши амнистията да действа в срок от 12 месеца след влизането в сила на поправките.

От опозицията обаче бяха категорични, че това ще доведе до узаконяване на незаконното строителство.

„Това ще е първият парламент, който узаконява незаконното строителство и стимулира незаконното строителство", каза Ремзи Осман от ДПС и допълни: „Аз разбирам, има строежи, покрай язовири, те трябва да бъдат узаконени. Какво стана с тези, които бяха разрушени? Затова, че човекът не е успял да се обади на някого. Ще узаконим ли ромските махали? Дайте и тях да ги узаконим. Защо да не ги узаконим? Допустими са една голяма част от тях, цели квартали - получават електричество, има и канализация вече. Създавате си едни проблеми, които не могат да бъдат разрешени. Аз разбирам, ако имаше един консенсус, една дискусия, а не, както казват, зад вратата, някой предлага текст в последния момент и никой не разбира".

Според Димчо Михалевски от БСП това ще е поредната амнистия. „Ще го обявите гръмогласно на обществото и възпроизводството на незаконното строителство в България ще продължи. Тоест нищо не сме направили", обърна се народният представител от опозицията към управляващите.

Искра Фидосова от ГЕРБ обясни, че комисията е дала възможност и удължава срока за удостоверенията за търпимост до март 2001 година и нищо друго не прави.