Книга и изложба за кан Тервел представят в библиотеката
Книга и изложба за кан Тервел представят в библиотеката / Дарик Добрич

Премиера на документално-историческия роман „Кан Тервел - кошмарът на халифата" от Емил Димитров ще се състои от 17.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе". Представянето на книгата ще бъде съпътствано от откриване на фотоизложба „Кан Тервел - спасителят на Европа", предоставена от община Тервел.

Идеята за написването на романа е от 2003 година, споделя Димитров. Той смята, че за българската историография Кан Тервел е един забравен владетел, акцентира се предимно на Аспарух, Симеон, Борис - Покръстител и други. "Подминава се факта, че ако Тервел не бе продължил делото на баща си по административното и военно укрепване на младата държава, ако не бе успял да удържи на напъните на Византия за унищожаването на България, ако не бе успял да укрепи съюза между българи и славяни и накрая ако не бе взел изключително мъдрото решение да подкрепи миналия си враг Византия спрямо новия враг - Арабския Халифат, България днес просто нямаше да я има", посочва авторът. Книгата е отнела на Димитров 5 години за проучвания в историческите източници, написана е за 9 месеца.

Гостуващата изложба „Кан Тервел - спасителят на Европа" е подготвена от две фондации - „Българска памет" и „Бъднини", със съдействието на НИМ и община Тервел.
Тя се състои от 19 цветни пана, в които е синтезиран атрактивен прочит на житието на един от безспорно най-великите български владетели, най-често споменаван в средновековните извори и книжнина, съобщават от библиотеката.

Емил Димитров, е роден през 1954 г. в Добрич. Завършил е ВНВУ „В. Левски" - В. Търново, Военна академия „Г. С. Раковски" и право в ТУ - Варна. Има публикувани геополитически и военнотехнически анализи в изданията на Министерството на отбраната и сп. „Криле", както и разкази и юридически статии в местния печат в Добрич. Награждаван е многократно. Работи като юрисконсулт в Областно пътно управление - Добрич.