105 се изследваха за остеопороза
105 се изследваха за остеопороза / Дарик Габрово, архив

 На 105 души, от които 103 жени и 2 мъже, бе измерена костната плътност на преференциална цена в Габрово.Регионалната здравна инспекция в Габрово се включи в инициативата  организирана и проведена с партньорството на Асоциация „Жени без остеопороза-21".

Данните от проведена кампания за определяне на личния риск от остеопороза в област Габрово през 2011 г. сочат, че намалена костна плътност, съответстваща на остеопения, се наблюдава сред 52.4 %, а остеопороза -  сред 9.8 % от преминалите кампанията.  С нормална костна плътност са  били 37.8  % от изследваните лица.

През лятото на тази година се проведе акция за определяне на личния риск от остеопороза в малките населени места. От област Габрово се включиха две села - Гостилица и Царева ливада. В с. Гостилица от изследваните 23 лица, само 4 са с нормална костна плътност. За с. Царева ливада от изследвани - 26 лица, 3 са с нормална костна плътност.

Първите три рискови фактори за населението на Габровска област за намаляване на костната плътност са застаряването му, ниската физическа активност и тютюнопушене.

 Октомври е обявен  месец за осведоменост и профилактика на остеопорозата.„Да спрем цикъла от остеопорозни фрактури" е призивават от Международната фондация по остеопороза.