Русия слага край на американска програма за унищожаване на ядрено оръжие
Русия слага край на американска програма за унищожаване на ядрено оръжие / снимка: Reuters

Русия уведоми САЩ, че няма да продължи участието си в програмата за разоръжаване "Нън-Лугар", която бе започната след разпадането на СССР с цел да се гарантира унищожаването на ядрени и химически оръжия, съобщи Франс прес, цитирайки заместник-външния министър Сергей Рябков.

Американската страна знае, че ние не желаем подновяване след изтичането на съществуващата програма през май 2013 г., заяви Рябков, цитиран от руската информационна агенция Интерфакс, подчертавайки, че положението в Русия е различно от това в началото на 90-те години на миналия век.

Това споразумение вече не ни устройва, особено предвид факта, че положението в Русия се е променило и че финансовите ни възможности чувствително се увеличиха, каза заместник-министърът.

Голяма част от извършеното благодарение на програмата "Нън-Лугар" е приключено и вече не представлява проблем, отбеляза той.

Рябков отрече да има връзка между това решение и решението от 1 октомври да се забрани дейността в Русия на Американската агенция за международно развитие, която от 20 години финансира различни програми в страната.

Програмата за сътрудничество в ограничаването на заплахата от ядрено и химическо оръжие е по-известна ката програма "Нън-Лугар" по имената на двамата американски сенатори, разработили и предложили през 1991 г. проекта, който на следващата година е ратифициран от американския Конгрес.

Целта на програмата беше да снижи рисковете, възникнали в резултат от разпадането на Съветския съюз, благоприятствайки - с американско финансиране - преобразуването на военните производства, защитата на секретните технологии, както и надзора и унищожаването на арсеналите от ядрено и химическо оръжие в страните от бившия Съветски съюз.

Интернет-сайтът на програмата посочва, че тя е дала възможност да се помогне на Русия да организира и финансира демонтирането на над 6000 ядрени заряда, както и на запасите от химическо и биологическо оръжие.

Операциите по надзора на програмата обаче включваха възможността американските служби да получат достъп до секретна информация, допълва БТА.

Москва иска нормално сътрудничество при равнопоставеност и взаимна изгода в съответната област, включително при програмите, засягащи трети страни, заяви Рябков.

Според вестник "Комерсант" САЩ напразно се опитали да убедят Русия да се съгласи програмата да бъде удължена.

Американският посланик в Русия Майкъл Макфол заявил пред агенция Интерфакс, че преговорите за удължаване на партньорството в тази област продължават.