ГЕРБ предлага Анастас Анастасов за член на Конституционния съд
ГЕРБ предлага Анастас Анастасов за член на Конституционния съд / netinfo

Днес в деловодството на Народното събрание бяха внесени предложенията за избор на членове на Конституционния съд от квотата на Парламента. ГЕРБ предлага Анастас Анастасов, сегашния зам.-председател на НС, Татяна Върбанова - Коалиция за България, Венета Марковска е предложена от независими депутати и Екатерина Михайлова от Синята коалиция.

Квотата на парламента е от двама души, уточнява БГНЕС. На всеки три години Конституционният съд се обновява с четирима нови членове. Днес беше последният ден, в който народните представители можеха да правят предложения за кандидатури за съдии в КС.

Комисията по правни въпроси предлага избора на двамата съдии да се състои на 31 октомври. Кандидатите ще бъдат публично изслушани в открито заседание с пряко излъчване в Интернет. Гласуването на кандидатурите в парламента ще се извърши явно.

На всеки три години Конституционният съд се обновява с 1/3, четирима напускат, влизат нови. През октомври изтичат мандатите на Евгени Танчев, Емилия Друмева, Георги Петканов и Владислав Славов.

На 24 септември съдиите от ВКС и ВАС избраха Георги Ангелов за свой представител в Конституционния съд. Четвъртият член на КС трябва да бъде посочен от президента Росен Плевнелиев. Като най-вероятен негов избор коментира името на сегашния главен прокурор Борис Велчев.