СДС лидерът: Надявам се Бюджет 2013 да е последният на Дянков
СДС лидерът: Надявам се Бюджет 2013 да е последният на Дянков / netinfo

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , без да е бюджет на реални реформи и грижа.
Това каза в Казанлък лидерът на СДС д-р Емил Кабаванов, по време на среща с членове и симпатизанти. Посещениет му в Казанлък е част от програмата му до края на годината да се срещне с десни избиратели от всички общини в България.


Кабаиванов определи усмивката на финансовия министър Симеон Дянков, с която се разхождал в последните дни като „неуместна и показваща незаинтересованост към проблемите на българските граждани".
Кабаиванов изрази и надежда Бюджет 2013 да е последният на министър Дянков.
Синият лидер „видя" и рискове за бюджета в няколко посоки:
в заложената по-голяма приходна част от 1 млр. и 800 млн. лева, "която няма как да се изпълни", в заложените, но реално нерешаващи проблемите на безработица средства от 73 млн. лева за субсидирана заетост, както и в реалните липси на наложащи реформи в знакови сектори . Кабаиванов допусна дори, че може да се наложи и актуализация на тазгодишния бюджет преди приемането на новия.
Конкретната позиция по предложения проект за Бюджет 2013 и дали десните ще го подкрепят, ще се решава във вторник  идната седмица на НИС на СДС.


Кабаиванов прогнозира, че с чисто популистки подбуди и предвид предстоящите парламентарни избори е много вероятно цената на ел. енергията за потребление да не се увеличава до средата на следващата година и дори да поевтинее, след което наесен цената на тока да скочи с повече от 10%.


В Казанлък той говори и за позицията на сините по отношение на референдума за АЕЦ "Белене".
„Не може с един референдум да се прехвърля отговорността на няколко правителства върху българските граждани", каза лидерът на СДС, който нарече участието в референдума "политически цирк, който трябва да узакони интересите на някои олигарси, които искат да си поделят няколко милиарда от Белене".


От 20-ти октомври до 15-ти януари следващата година в СДС ще се провежда кампания за отчети и избори. Голямата цел е в новия парламент СДС да запази броя на депутатите си сега - 15.
Ще участваме само в дясно управление, принципно и без задкулисни договорки, каза Кабаиванов. Той обаче не отговори ясно и категорично на въпроса дали ГЕРБ са част от дясното управление, в което биха участвали.


12 хиляди са организираните членове на СДС в цялата страна. Този брой обаче нямало да попречи да се подредят листи от качествени хора, увери синият лидер