Данък „лихва” над определен праг, но не и най-ниските, предлага Румен Овчаров
Данък „лихва” над определен праг, но не и най-ниските, предлага Румен Овчаров / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Румен Овчаров, депутат от Коалиция за България
57419
Румен Овчаров, депутат от Коалиция за България
Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента
  • Румен Овчаров, депутат от Коалиция за България
  • Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента

Да се обложат лихвите по депозитите над определен праг, но не и най-ниските. Това предложи депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров в „Денят на Дарик”. Според Овчаров има реална възможност след изборите да се наложи актуализация на бюджета, защото не може вътрешното потребление да спомогне за растеж, тъй като хората живеят все по-лошо. Овчаров определи като „диагноза” за правителството, че финансовият министър се е изненадал от липсата на данък върху лихвите по депозитите у нас.

„Това вече е една окончателна диагноза за начина, по който България се управлява от това правителство. Дянков се изненадал, че в България няма такъв данък. Извинявайте може ли след три години управление финасовият министър да не знае какви данъци има. Това нормално ли е, можем ли да говорим за компетентност. По същия начин непрекъснато е изненадан и министър-председателя. Той пък въобще е изненадан по същия начин са изненадани и останалите ключови министри. България вече четири години се управлява на заден ход”, каза Румен Овчаров.

„Банковата система на България е с достатъчно висока ликвидност. Аз не мисля, че банките ще изпаднат в тежка криза, според мен не бива да очакваме и отток на депозити в банковата система, посочи още Овчаров пред Дарик.

„От друга страна това може да се разглежда и като реализация на идеята, която ние вече заявихме като лява политическа сила за облагане на доходите на богатите българи. Но ние съвсем не сме имали предвид точно това. Примерно би могло да се разсъждава да обложим доходите на тези 35-40 влога, които са на стойност над 100 000 лева. Или примерно 8,5 млн. от доходите в България са под 1000 лева. Дайте тях да оставим без облаган, да обложим само по-високите доходи”, коментира той.

Данък лихва над определен праг но не и найниските предлага Румен Овчаров
netinfo


От своя страна председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви в „Денят на Дарик”, че е неприемливо да се въвежда облагане само за по-големи депозити, защото това би означавало и да се облагат различно хората според размера на заплатите им. Стоянова бе категорична, че облагането на лихвите е трябвало да бъде въведено отдавна, затова не може да отговори на въпроса „защо сега се разширява обхватът на данъка върху доходите на физическите лица”.

„Доходът от лихва е един пасивен доход, лицето не полага усилия, то просто поставя едни пари в банката и получава една лихва. В този смисъл се разширява данъчната основа за облагане на доходите на всичките лица и смятам, че това е една справедлива стъпка към облагане на всички доходи”, обясни Стоянова.

„Данък върху доходите ще се изчислява върху онези лихви, които са начислени от банките. В момента, в който една лихва бъде начислена от банката, тя става доход на лицето и той разполага с нея. Така че всички лихви, които банката ще начисли  от 1 януари нататък, ще бъдат обект на облагане”, коментира още тя.

Менда Стоянова обясни, че печалбите от фондовата борса в момента са много малки. Логиката да не се облагат обаче е да бъдат стимулирани хората да инвестират по този начин. Тя е залегнала в закона в началото на функционирането на фондовата борса у нас.