Президентът започва консултации по формулировката на въпроса за референдума
Президентът започва консултации по формулировката на въпроса за референдума / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Росен Плевнелиев ще се консултира с парламентарно представените политически сили за постигане на съгласие за формулировката на въпроса, който предстои да бъде подложен на референдум. Това съобщиха от прессекретариата на
държавния глава.

С подписите на повече от 500 000 български граждани е било поискано от Народното събрание провеждането на референдум за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”, напомнят от президентството.

Според държавния глава, предстоящият референдум е тест за демокрацията, трябва да се проведе в интерес на гражданите и не бива да бъде отлаган заради политическо противопоставяне и административни процедури. Президентът счита, че по начина, по който ще протекат дебатите по формулирането на въпроса, както и от самия въпрос, ще проличи отношението на политическия елит към пряката демокрация. Държавният глава настоява за сериозен и експертен дебат, за да могат гражданите да направят своя информиран избор. 

Според президента, при изпълнение на тези условия, независимо от крайния резултат или от броя на гласувалите, референдумът ще се превърне в успех на българската демокрация.

Консултациите ще започнат в петък в 12.50 ч. на „Дондуков” 2 с ръководството на Българската социалистическа партия, като инициатор на подписката за провеждането на референдума. Следват срещите с политическите ръководства на ГЕРБ, Движението за права и свободи, Синята коалиция и „Атака”.