Нова алтернатива се обяви срещу данък върху лихвите по банкови депозити
Нова алтернатива се обяви срещу данък върху лихвите по банкови депозити / снимка: Нова алтернатива

Финансовите експерти на партията Нова алтернатива се противопоставиха на идеята да се облагат лихвите по банковите депизити на българските граждани.

„Нова алтернатива категорично и остро се противопоставя на предложението на финансовия министър Симеон Дянков да бъде въведен данък върху лихвите по банкови депозити. Новината за включването на тези приходи в държавния бюджет за 2013 г. е поредното доказателство, че управлението на ГЕРБ активно работи за обедняването на българските граждани, съсипването на българския бизнес и задълбочаването на икономическата криза в България”, пишат от партията в официалната си позиция.

„Министърът на финансите Симеон Дянков системно тласка държавната политика в посока на геноцид срещу гражданите. Арогантната демагогия, че през 2013 г. ГЕРБ ще работи за увеличаване на доходите днес вече има своето демаскиране - държавата ще преразпределя пари на българските граждани по начин, който ще ги противопостави в тяхната бедност и икономическо унижение. Считаме още, че това е поредната фискална мярка, която обслужва чужди интереси и граничи с форма на държавен рекет. Този данък ще засегне много силно гражданите с депозити до 2000 валутни единици, които разчитат на лихвите за своето оцеляване месец за месец. Излезлите напоследък контролирани публикации за „богатството на домакинствата” целят да се подготви обществото, чрез противопоставяне и грубо манипулиране, да се измъкне от хората кътаното с години от пословичната спестовност на българина да заделя „бели пари за черни дни”, се посочва още в текста.

Правителството на ГЕРБ е неспособно да управлява по начин, който генерира просперитет за хората. Неговите методи са изземване на парите от предприемчивите и работливите, натиск върху бизнеса и вероломно посегателство върху личното пространство на гражданите. Това ни връща в икономическата реалност на нов тип феодализъм в 21-и век - практиката държавната хазна да разчита на въвеждането на нови данъци, след като самозабравили се властници са изхарчвали безконтролно парите на народа”, завършват коментара си от партията.