Разкриха Дневен център към Дома за медико социални грижи в Добрич
Разкриха Дневен център към Дома за медико социални грижи в Добрич / Дарик Добрич

Домът за медико-социални грижи в Добрич вече разполага с Дневен център, съобщи Снежана Ванкова-регионален координатор на фондация „Лумос”. Центърът работи от началото на октомври, създаден е в помощ на деца с увреждания и на техните семейства.

В момента в Дома за медико-социални грижи се отглеждат 14 деца със специални нужди. Идеята е те да бъдат върнати в семействата си, а родителите да получават подкрепа при отглеждането им в новоразкрития център.

Добрич е сред осемте града в страната, включени в проект за закриване на домовете на медико-социални грижи, припомни Ванкова. Очаква се това да стане в рамките на две-три години. В изпълнение на тази задача екипът на Дома за медико-социални грижи наред с грижата за децата работи активно с техните семейства. Вече се обсъждат възможности за по-продължителни и по-чести свиждания с биологичните родители.

В Дома за медико-социални грижи са настанени общо 75 деца. По-голямата част от тях са на възраст от 0 до 3 години и са напълно здрави.

При  работата с болните деца се прилага нов подход на интензивно общуване. Този метод позволява болното дете само да предложи модел на общуване, а възрастният  да го следва, което дава много добри резултати, обясни Ванкова. В сесиите сега са включени 8 деца със забавено развитие и сериозни увреждания. В резултат те вече се усмихват повече и правят първи опити за игра, разказа Ванкова и припомни, че методът за интензивно общуване за първи път беше представен в Дома в Крушари, след което е  разпространен в цялата страна.