Областната комисия за военни паметници с тържесвено заседание
Областната комисия за военни паметници с тържесвено заседание / DarikNews.bg, архив

Тържествено разширено заседание на Областната комисия за военни паметници, посветено на 100-годишния юбилей от Балканската война, ще се проведе от 11:00 часа в зала № 500 на Областната администрация.

В заседанието ще участват членовете на комисията, 27 ветерани от войните от Великотърновска област и 33 ученика от учебни заведения и техните ръководители, които участваха в националния конкурс за ученическо творчество на тема „Балканската война 1912-1913 - война Освободителна".

Сред ветераните от войните ще присъстват и трима столетника, родени през 1911 г. и връстници на паметните събития. Това са Ангел Алексов от с. Морава, Ангел Ванков от с. Лесичери и Асен Големанов от с. Камен. Те са служили в 33-ти пехотен Свищовски полк и в 4-ти Плевенски пехотен полк. На срещата ще бъдат наградени победителите от националния ученически конкурс.

От 13:00 ч. областният управител проф. Пенчо Пенчев и представители на националния и областния съюз на ветераните от войните ще открият паметна плоча на загиналите във войните в с. Велчево.