Младежи разказаха за героизма на 35-и пехотен врачански полк
Младежи разказаха за героизма на 35-и пехотен врачански полк / ВМРО Враца

Презентация посветена на 100 годишнината от Балканската война представи в центъра на Враца младежката организация на ВМРО-Враца. Младите войводи припомниха паметните мигове на българските победи, проявите на героизъм и себеотрицание на българските войници и офицери. Освен това, врачани се запознаха с малко известни факти от участието във войната на 35-ти пехотен врачански полк. Първото си знаме полкът получава на 5 октомври 1912 г. при с. Саранени.

Същият ден е обявена войната на Турция и е поставено началото на Балканската войн. На 16 октомври 35-ти полк е при Люлебургас. Самият командир на 6-та дивизия, генерал Тенев, повежда врачани в боя и въпреки големите жертви, те прогонват неприятеля с което спечелват името си "железния врачански полк", защото когато други войскови части се огъват под напора на турските войски, врачанският полк разбива всеки опит на неприятеля за атака.

В Първата Балканската война полкът участва в боевете при Лозенград, Каваклий, Люлебургас, Тюркбей, Чаталджа, при атаката на Арнауткьойските височини, при Дойран и Струмица и допринася за бляскавите български победи.

Младежите припомниха и за делото на революционера Владо Черноземски, извършил атентата в Марсилия на 9 октомври 1934 г. и изпълнил смъртната присъда над големия мъчител на българите в Македония, сръбския крал Александър Караджорджевич.