Пенсионерите може да получат коледни добавки
Пенсионерите може да получат коледни добавки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пенсионерите може да получат коледни добавки
57373
Пенсионерите може да получат коледни добавки
  • Пенсионерите може да получат коледни добавки

Пенсионерите може да получат коледни добавки. Това стана ясно след края на заседанието на тристранния съвет, на което беше обсъден бюджетът за следващата година.

След заседанието лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че финансовият министър Симеон Дянков е приел да се обсъдят част от предложените мерки от синдиката за повишаване на приходите, като с допълнителните пари може да се финансират образованието, културата и да се намерят пари за пенсии или за увеличение на майчинските през втората година.

Според Димитров "има фискално пространство" още тази година да се намерят пари за добавки към парите на пенсионерите.

Засега от финансовото министерство няма официално потвърждение на възможността за отделяне на ресурс за добавки към пенсиите в края на годината.

"Ако има допълнителни приходи, след образованието и културата стоят плащанията към майките или увеличение на обезщетението за безработица, минималното, което предложихме. Майките имат шанс според мен, тъй като става дума за около 15 млн. лева, увеличението на 270 лева поне, това е първият бараж, 290 лева - вторият бараж, който може да търсим, иска 25 млн. лева. След това и малко за здравеопазването. Ако върви така изпълнението на бюджета, смятам, че има шанс да се вместят тези 60 млн. лева за плащания към пенсионерите. Мои думи са, че има шанс. Негови думи (Симеон Дянков - бел. ред.) са, че очаква добро преизпълнение на бюджета и дефицитът, който е заложен - 1,1 млрд. лева, няма да бъде стигнат, тоест ще има фискално пространство за допълнителни плащания през последните месеци на настоящата година", обясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров.