Николай Младенов: Нямам проблем с миналото и с работата на баща ми
Николай Младенов: Нямам проблем с миналото и с работата на баща ми / Sofia Photo Agency, архив
Министърът на външните работи Николай Младенов
57365
Министърът на външните работи Николай Младенов
  • Министърът на външните работи Николай Младенов

Нямам проблем с миналото и с това, което е работил баща ми - това каза в ефира на Дарик министърът на външните работи Николай Младенов. Вчера той реагира емоционално, като отказа да отговоря на журналистически въпрос, свързан с баща му - Евтим Младенов, за който медиите съобщиха, че е работил като шифровчик в Първо главно управление на Държавна сигурност или външното разузнаване.

Въпреки че Конституционният съд отмени текстовете в Закона за дипломатическата служба, които забраняват на бивши агенти на ДС да заемат висши длъжности в Министерство на външните работи, външният министър наложи решението си, като освободи почти всички настоящи посланици с агентурно минало.

„Моят баща се пенсионира 1988 година. За съжаление почина преди повече от 10 години. Той е, може би, най-достойният човек, който ме е научил на най-много неща в живота и основното нещо, на което ме е научил, е да бъда независим в начина, по който взимам решение и сам да си поставям жалоните на това, което искам да постигна. Аз нямам проблем с него, с това, което той е работил, с това, което той ме е научил. Това, с което имаме проблем, е, когато в съвременна България някой се опита да обясни случващото се на базата на родителите или роднините на хората", каза още Младенов.

„Темата с Държавна сигурност, в началото на мандата ми във външно министерство, признавам, че въобще не очаквах да вляза в нея по начина, по който влязох. Но когато излязоха данните от Комисията за досиетата - 40% от нашите посланици, аз имах два избора: или да не реагирам и да кажа това е положението - тогава щяха да ме обвинят и да кажат, че го правя заради баща ми, заради миналото ми и т.н. - или да реагирам и да кажа, вижте, не може 2012 година това да продължава", каза още Николай Младенов.

Той беше категоричен, че веднъж завинаги тази страница трябва да бъде затворена: „Затова, може би, така реагирах, защото аз лично за себе си никога не съм питал някой кои са му родителите и т.н., това са лични неща. Баща ми далеч не беше минало величие, нито е бил член на Политбюро, нито нищо. Смятам, че хората трябва да бъдат оценявани на базата на това, което те правят, а не да търсим винаги кой с кого е свързан".