Разнобой между производители и търговци за мястото на биостоките в магазина
Разнобой между производители и търговци за мястото на биостоките в магазина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Да се направят отделни щандове в големите търговски вериги за продажба на биопродукти. За това настояват от Българска асоциация „Биопродукти". В същото време търговците на биостоки предлагат продуктите да се продават на стелажите с останалата храна, за да бъде

по-лесно на клиента да направи своя избор. Предстои обсъждане на измененията в Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, които касаят пряко продажбата на биопродукти.

Има положителни новини за пазара на биопродукти, съобщи Георги Георгиев от Асоциация „Биотърговци". „Наблюдаваме увеличаване на асортимента на произвежданите в България биопродукти. Вече има няколко производители на млечни продукти, произвеждат се биобисквити, биошоколад, биобоза и този асортимент непрекъснато нараства и ще нараства. Има няколко нови български производители на биовино. Около 5000 сертифицирани продукта вече се продават в България, благодарение на увеличения интерес към тях. При всички случаи нашето мнение е, че биоспагетите трябва да бъдат поставени там, където са конвенционалните спагети, просто да бъдат обозначени с това лого с европейския лист за по-голяма яснота на потребителите", коментира той.

И докато търговците искат биостоките да са разпръснати в цялата търговска площ на магазините, то производителите настояват продуктите им да се продават на отделни щандове в големите магазини, обясни Ели Илиева от Българска асоциация „Биопродукти". „Държим да има отделни щандове и щендери търговците по една много проста причина: да бъдат разпознаваеми, да няма смесване на конвенционалните продукти с сертифицираните. Логото е малко и невидимо, а има едни специални изисквания на ЕС за неговата големина и затова ние държим да има точно заради тази разпознаваемост да се отделят от конвенционалните", обясни тя.

От Българската агенция по безопасност на храните припомниха, че глобите за търговци и производители, които продават продукти с етикет „био", а не са произведение по екологично чист начин, започват от 250 до 500, а при повторно нарушение са два пъти по-високи.