Рейтингът на кабинета се срина до 18%
Рейтингът на кабинета се срина до 18% / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Рейтингът на кабинета се срина до 18%
57355
Рейтингът на кабинета се срина до 18%
  • Рейтингът на кабинета се срина до 18%

Почти всеки втори българин има негативно отношение към дейността на правителството. Това се случва за първи път от мандата на настоящия кабинет, отчитат от агенция "Алфа Рисърч". Според изследването привържениците на правителството спадат до 18%. Също за първи път недоверието към премиера Борисов надхвърля доверието - 37% от анкетираните не вярват на министър-председателя, а 32 на сто му имат доверие. Единствено министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова постига ръст на рейтинга.

От началото на мандата досега определящите се като симпатизанти на премиера Бойко Борисов са намалели два пъти - от 60 % на 32, сочи проучването на агенцията. Ситуацията и при вицепремиера Цветан Цветанов не е по-оптимистична - за последните няколко месеца негативните оценки към вътрешния министър нарастват по-силно, отколкото тези за сектора сигурност и вътрешен ред. Според проучването е налице спад в личния рейтинг на почти всички министри. Най-значим е спадът в личния рейтинг и съответно най-високо е неодобрението към министрите, чиито ресори засягат пряко преобладаващата част от българските граждани - Симеон Дянков, Десислава Атанасова, Цветан Цветанов и Тотю Младенов.

Единствено Лиляна Павлова е еднозначно определяна от общественото мнение като успешен министър. В момента тя е най-харесваният политик на ГЕРБ в изпълнителната и законодателната власт.

Парламентът не съумява да компенсира нарастващата неудовлетвореност и остава най-критикуваната институция, като одобрение към работата на депутатите имат едва 9 %, сочи още проучването.

Над 70% са недоволните от икономическата, социалната, здравната и подоходната политиката. Почти същият дял от хората смятат, че в страната се налагат такива правила за правене на бизнес, които дават шанс само на близки до властта кръгове и фирми.