Минималната заплата трябва да е по икономически дейности според АИКБ
Минималната заплата трябва да е по икономически дейности според АИКБ / снимка: БГНЕС, aрхив

Минималната работна заплата да се определя по икономически дейности, а не по региони. Това предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал. Пред Дарик председателят й Васил Велев заяви, че след като работодатели и синдикати са се договорили за определен минимален праг за дадена дейност, не бива да се налага друг праг по административен път.

Велев изрази опасение, че заложеният икономически ръст в Бюджет 2013 г. е надценен, а това може да вкара страната ни в неблагоприятна ситуация.

Предложението на Асоциацията на индустриалния капитал е минималната заплата в страната – ако изобщо има такава, да се договаря по икономически дейности между браншовите организации на работодатели и синдикати, както се договарят минималните осигурителни прагове, каза Велев. Според работодателската организация това е по-добро решение, отколкото по територии.

На въпрос дали има поле за преговори в тази посока за следващата година или трябва да се очаква развитие на въпроса в следващите години, Велев обясни, че ако има воля, все още има поле това да се направи дотолкова, доколкото по икономически дейности такива преговори са проведени и за пет категории персонал за 58 икономически дейности са договорени прагове за нискоквалифицирания труд, като в някои са договорени 290 лв.

„Винаги сме питали защо ако синдикати и работодатели са се договорили, че за този труд 290 лв. като долна граница е добре, някой административно им казва няма да е 290 лв., а ще е 310 лв.", каза Велев.