Три години затвор за тервелчанин, убил двама при катастрофа в Румъния
Три години затвор за тервелчанин, убил двама при катастрофа в Румъния / Окръжен съд Добрич

3 години лишаване от свобода получи 31-годишен тервелчанин, заради причинена смърт на пътя в Румъния. Валери П. ще търпи наказанието при първоначален общ режим  в затворническо общежитие от открит тип. Той бе признат за виновен в това, че на 27.07.2006 г., около 06,55 ч., на пътя между градовете Арад и Нъдлак в Румъния, при управление на микробус „Форд Транзит”, по непредпазливост е причинил смърт на двама 31-годишни мъже - от гр. Тервел и от с. Голеш, община Кайнарджа, област Силистра. Шофьорът бе признат за виновен още и за причиняване на  тежка и средни телесни повреди с временна опасност за живота на 24-годишен мъж от с. Честименско, община Тервел и средна телесна повреда на 30-годишна жена.

По молба на подсъдимия и след като той призна вината си и даде съгласие да не се събират доказателства в съдебното следствие, Окръжен съд – Добрич допусна делото да протече по Съкратеното съдебно следствие. По този ред е постановено наказанието му, като първоначално наложените 4 години и 6 месеца лишаване от свобода са намалени с 1/3. Окръжен съд - Добрич, уважи молбата на съпругата и двете деца на 31-годишния пострадал от гр. Тервел и ги конституира като частни обвинители. Съдебният състав не допусна за съвместно разглеждане по делото предявените от тях, от наследниците на пострадалия от с. Голеш и от пострадалата 30-годишна жена граждански искове за имуществени и неимуществени вреди. Съдът счете, че евентуалното им съвместно разглеждане би затруднило наказателния процес срещу Валери П., защото първите не са представени писмени доказателства за разходи по делото в Румъния, а наследниците на мъжа от с. Голеш - за изплатени от застрахователно дружество суми. Съдът отбеляза, че тези лица имат право да предявят искове пред гражданския съд.

По делото е установено, че Валери П. и 31-годишният пострадал от гр. Тервел, били ангажирани от собственика на микробуса да превозят пътници до страни в Западна Европа. С тях пътували 7 души. Собственикът шофирал втори микробус. Двете коли тръгнали на 27.07.2006 г. около обяд от центъра на Тервел в посока Белгия. На територията на Румъния те се движели заедно. Като наближили границата с Унгария, подсъдимият бил зад волана на микробуса около 11-12 часа с изминати повече от 700 км път. Рано сутринта наближили граничния пункт, където били спрени за проверка много товарни автомобили. Последен бил влекач с полуремарке. Валери П. шофирал по прав участък с разрешената скорост. Малко преди да стигнат спряната колона от камиони, той заспал на волана. Един от пътниците видял на пътя спряното полуремарке и му извикал. Подсъдимият се събудил и на около 50 м от полуремаркето, предприел спиране и отклоняване на волана в ляво с цел да избегне удара. Въпреки усилията му, микробусът се блъснал в спряното полуремарке със скорост на движение 69 км/час. От инерцията микробусът навлязъл под ремаркето и това причинило директни удари на седящия на първата седалка в дясно втори водач и на мъжа от с. Голеш, които починали на място. Пристигналата линейка откарала двамата починали и другите пострадали в болницата в гр. Арад.

По това време собственикът на микробуса и другите пътници били на територията на Германия. След като разбрали, че нещо се е случило, те се върнали в Румъния. Видели Валери П. да плаче на глас и да се упреква, че е убил хора. Пристигналите помогнали с каквото могат на пострадалите и ги придружили до болницата. Собственикът на микробуса повикал от България друго превозно средство, за да превозят двата трупа до България. След като ги пуснали от болницата, Валери П. и 30-годишната пострадала се прибрали в България на автостоп – изоставени без пари и транспорт.

В съдебната зала представителят на Окръжна прокуратура – Добрич поясни, че Валери П. не е признал вината си в разследването на румънските власти. Това е довело до прекратяване на наказателното производство в гр. Арад и забавяне на процеса. Заради лъжата му са били повдигнати граждански искове към децата и вдовицата на 31-годишния пострадал от гр. Тервел /втори шофьор на микробуса/. По тяхна жалба е образувано производство в Окръжна прокуратура – Добрич.

В последната си дума подсъдимият каза, че бил подведен да заяви лъжата и изрази искрено съжаление за случилото се. Той има основно образование, няма постоянна работа, семеен е с 2 деца, не е осъждан.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.