КОМЕНТИРАЙ ТРУДНО: Поне 5 нови училища са необходими на Пловдив
КОМЕНТИРАЙ ТРУДНО: Поне 5 нови училища са необходими на Пловдив / dariknews.bg/архив
КОМЕНТИРАЙ ТРУДНО: Достъпно обучение с нови технологии трябва на училищата
57292
КОМЕНТИРАЙ ТРУДНО: Достъпно обучение с нови технологии трябва на училищата
  • КОМЕНТИРАЙ ТРУДНО: Достъпно обучение с нови технологии трябва на училищата

Обучението в училищата трябва да бъде в достъпен вид и с нови технологии. Това заяви в предаването „Коментирай трудно" на Дарик председателят на синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Юлиян Петров. Той даде пример със съседна Турция, където децата срещат новите технологии първо в училище, а след това у дома. Класната стая е мястото, където новостите трябва да се случват и пренасят навън, в обществото, допълни Петров. Той не отрече, че методиката на обучение е остаряла и не отговаря на мисленето на сегашното поколение.

Новият закон за образованието няма да реши проблемите в системата, а само ще даде тласък за много реформи. Пример за това са професионалните гимназии, които от нова година ще преминат на издръжка към общините. Очаква се съкращение на паралелки и дори закриване на част от тези училища, прогнозира Петров. Според него няма как да съществуват едни класове на санитарния минимум от 18 ученика, за сметка да други с близо 30 души.

Системата се нуждае от баланс и реорганизация. Това може да стане със строителство на училища - само за Пловдив са необходими поне още пет, които да поемат учениците от свръхпопълнените паралелки. За съжаление едва 5% от тези проблеми могат да се решат по европрограми. Останалото трябва да дойде от съфинансиране - държавно и общинско, каза още Петров.

От 30 до 50 лева към заплатите ще получат учителите от 1 януари. Парите идват от увеличения единен разходен стандарт за ученик, който се вдига с 5%. Поискахме 15% увеличение на този стандарт и 20% по-високи заплати, но в диференциран вариант, обясни Петров. Това означава, че директори, учители и помощен персонал няма да получават еднакво покачване на ежемесечните си доходи.

Исканията ни не се изпълниха, засега обаче няма изгледи да започнем протестни действия, каза още Петров и допълни, че от синдиката не изключват възможността ситуацията да се промени, дори за дни.

Цялото предаване можете да чуете от прикачения звуков файл.