Жълт код в 19 области заради силен вятър
Жълт код в 19 области заради силен вятър / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Жълт код е обявен в 19 области на Северна, Източна и Централна България заради силен до бурен вятър, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Габровска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Варненска, Бургаска, Добричка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска и Ямболска.

Студен фронт от запад ще преминава над страната. Вятърът чувствително ще се усили, ще бъде предимно облачно, но почти без валежи ще остане в западната част от страната. Минималните температури сутринта ще са сравнително високи, между 11° и 16°. Още преди пладне над западната част от страната облачността ще се разкъса и до края на деня ще намалее до незначителна.

Над Източна България ще бъде предимно облачно, на места ще превали, но към края на деня облачността ще започне да намалява. Времето почти през цялото денонощие ще е доста ветровито, особено в Северна България и най-източните райони, където скоростта на западния вятър ще достига на моменти 18-23 м/сек. Едва привечер ще отслабне. Максималните температури ще са с около 5-10° по-ниски спрямо предните дни, между 19° и 24°, в София около 18°.

Чувствителна ще е промяната в планините. Понижението на температурите ще е с около 10-12°. През по-голямата част от деня по Черноморието ще е облачно, ще има и предимно краткотрайни превалявания. Ще духа силен до бурен северозападен и западен вятър. Привечер ще отслабне, а облачността ще започне да намалява.

Времето е потенциално опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България четете на Vremeto.bg