Предупреждават за силен вятър, обявиха жълт код в 19 области
Предупреждават за силен вятър, обявиха жълт код в 19 области / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Жълт код е обявен в 19 области на Северна, Източна и Централна България заради силен до бурен вятър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Студен фронт от запад ще преминава над страната, предупреждават синоптиците. Времето почти през цялото денонощие ще е доста ветровито, особено в Северна България и най-източните райони, където скоростта на западния вятър ще достига на моменти 18-23 м/сек. Едва привечер ще отслабне.

Минималните температури сутринта ще са сравнително високи, между 11° и 16°. Максималните температури ще са с около 5-10° по-ниски спрямо предните дни, между 19° и 24°, в София - около 18°.

Обявеният жълт код означава, че времето е потенциално опасно, уточняват от НИМХ. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но гражданите да бъдат внимателни, съветват експертите.

Повече за времето четете на Vremeto.bg