20% от делата продължават повече от една година, сочи проучване
20% от делата продължават повече от една година, сочи проучване / снимка: Sofia Photo Agency, архив
20% от делата продължават повече от една година, сочи проучване
57288
20% от делата продължават повече от една година, сочи проучване
  • 20% от делата продължават повече от една година, сочи проучване

Увеличава се броят на съдебните дела, които се решават в рамките на три месеца, но 20% от делата продължават повече от една година. Това показва проучване на Алфа Рисърч, което изследва ефектите от концепциите за подобряване на работата на съда, приложени в конкретни съдилища през периода 2010-2012 година.

Изследването показва ефекта от изпълнението на проект за усъвършенстване на работните процеси в съда, финансиран от фондацията „Америка за България”. Резултатите от него сочат, че над 30% от клиентите на тези съдилища виждат подобрение в ефективността на съдебните процедури, но голяма част от клиентите отчитат увеличен политически и икономически натиск върху системата.

Ако само 10% от българите смятат, че през последните пет години има подобрение в ефективността на съдебните процедури, то всеки трети клиент на съдилище-модел по този проект има същото мнение. Клиентите оценяват високо и по-вежливото отношение от страна на съдебните служители. Направленията, в които има още какво да се желае, бяха посочени от Любомир Тодораков от Алфа Рисърч.

„Така например по-добрата защита на правата на гражданите, по-добрият публичен достъп до информация по текущи дела, все още около 50% от клиентите заявяват, че вървят добре тези насоки”, обясни той. 

Увеличава се и доверието на клиентите на тези съдилища, че биха получили справедливост, ако бъдат обвинени неоснователно - над 30% от тях споделят това мнение. В същото време обаче над 80% от тях допускат, че съдът би се подал на политически натиск. Коренно различно е мнението на съдиите.

„Съдиите категорично отхвърлят възможността те да се поддадат на натиск от страна на отделни групи и фирми или отделни престъпници”, заяви Тодораков.   

Като мерки за подобряване работата на съда гражданите посочват борбата с корупцията и контрола върху работата на съдиите, докато голяма част от съдиите смятат за основен проблем нужните промени в законодателството.