Зам.-министър Димитров и Десислава Танева откриха изложение по животновъдство край Сливен
Зам.-министър Димитров и Десислава Танева откриха изложение по животновъдство край Сливен / ППГЕРБ Сливен

 

Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров и председателят на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание и народен представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева откриха Десетото национално изложение по животновъдство край Сливен.

Десислава Танева заяви: „ Поздравявам всички животновъди, които въпреки трудностите в сектора, помогнаха в нашата страна, той да бележи ръст. Надявам се и вярвам, че както досега успешно сме комуникирали с браншовите организации, ще продължим общата работа в този дух и за сектора ще продължи политиката на увеличено подпомагане според възможностите ни в момента. Пожелавам ви все така с любов и усърдно да се грижите за животните и да се трудите в нашата страна. Благодаря на Министерството на земеделието, на министъра и заместник-министъра за разбиранията, за комуникацията между изпълнителна власт и браншови организации, за усилията, които се положиха и за допълнителното подпомагане, което получиха овощарите. Това се случи след разговорите и комуникациите, които водихме през годината. Изказвам моята сърдечна благодарност”.

Директорът на Националната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов информира, че изложителите тази година са повече от миналата. „Това е нашето национално генетично богатство. Развъдната дейност беше в крах и се очакваше да бъде още по-тежко. За две години обаче говедата са се увеличили с 52,8 %, биволите – с 11,5 %, овцете – с 14,9%, кози – два пъти, запазил се е броя на котролираните свине, пчелните семейства и кошерите. Така че крахът, който предвещаваха, не се случи”, када проф. Николов. Той набеляза две основни причини за това. Първата са приетите промени в законодателството през 2010, за които той благодари на зам.министър Димитров и Десислава Танева като председател на комисията по земеделие.

„Те ни повярваха и подкрепиха в тези промени. Тогава направихме нещо уникално – правителствена организация каквато е Агенцията по селекция, към която беше създаден Национален съвет по генетични ресурси, в който влязоха председателите на всички неправителствени развъдни организации в страната. Второто голямо постижение – през тази година агенцията стана член на международната организация по стандартизация на развъдната дейност, в която участват 50 държави”, каза още проф. Николов.

Тази година акцентът на изложбата при овцете е поставен върху Черноглавата планинска овца. За първи път в България се представя френската порода Гаскон при говедата. Новост при конете е породата Хафингер.