Министър Тотю Младенов се срещна с представители на българската общност в Канада
Министър Тотю Младенов се срещна с представители на българската общност в Канада / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и заместник-министърът Зорница Русинова се срещнаха с представители на българската общност в Торонто, Канада. Това съобщи пресцентърът на министерството на труда и социалната политика.

Срещата премина при голям интерес от страна на българската общност.

Тотю Младенов отговори на въпросите на над 100 души за пенсионното осигуряване въз основа на административното споразумение за прилагане на социалната спогодба, която беше сключена между България и Канада.

Той представи приоритетите на активната политика на пазара на труда в България и запозна присъстващите с демографските тенденции.

Министър Младенов обясни, че в България промените в пенсионната система се съчетават с повишаване на качеството на работната сила и осигуряването на заетост на безработните лица на по-висока възраст.

По неговите думи заетостта сред по-възрастните хора е нараснала, а безработните над 50-годишна възраст се включват с приоритет в редица програми и проекти за заетост и обучение по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

С младежите на срещата министър Младенов обсъди възможностите за обучение и заетостта на младите хора, които се реализират с финансовата подкрепа на ЕСФ.

В обучение, заетост след обучение, стажуване и консултиране до края на август 2012 г. са включени около 59 000 младежи, отбеляза министърът.