100 години по-късно Велико Търново видя победата при Бунархисар
100 години по-късно Велико Търново видя победата при Бунархисар / снимки: DarikNews.bg
100 години по-късно Велико Търново видя победата при Бунархисар
57273
100 години по-късно Велико Търново видя победата при Бунархисар
  • 100 години по-късно Велико Търново видя победата при Бунархисар

100 години по-късно 18-ти Етърски пехотен полк отново превзе укрепените турски позиции при Бунархисар. Хиляди великотърновци и гости на града видяха възстановка на бойните действия от Балканската война. Около 70 членове на клуб "Традиция" направиха мащабна възстановка на сраженията, при която проехтяха над 1000 изстрела с пушки, картечници и оръдия.

"До момента толкова мащабна възстановка у нас, а и на Балканите, не се е провеждала", коментира председателят на великотърновския клуб "Традиция" Върбан Минев. Възстановката започна с панихида в памет на загиналите пред Паметника на "Майка България". От там облечените в униформи на българската армия от преди век членове на клуб „Традиция" се отправиха към района на Старото военно училище, където са били казармите на полка от 1891 до 1945 година. На футболния терен бе разположено бойното поле и разбира се "казармата". Зрителите видяха пристигането на доброволците, прегледите им от армейския лекар, зачисляването в полка и дори срещата им с бръснаря.

По същото време се провеждаха "учения", войниците стреляха и отработваха атаката на нож. След това дикторът прочете манифеста, с който Цар Фердинанд обявява война на Османската империя: „Нашето дело е право, велико и свято. Със смирено упование възвестявам на българския народ, че войната за човешките права на християните в Турция е обявена".

След това полкът бе строен, командирът му съобщи на войниците, че тръгват на юг, а Великотърновският митрополит Григорий благослови тях и бойното знаме. Реанакторите се бяха постарали битката да бъде максимално автентична. За пресъздаването й бяха използвани оръжия и пиротехника от киноцентъра в Бояна. На изградените позиции гърмяха 50 пушки „Манлихер", на въоръжение в армията тогава, четири тежки картечници „Шварц-Лозе" и четири оръдия.

100 години покъсно Велико Търново видя победата при Бунархисар
netinfo

Битката завърши с прочутата българска атака на нож. Турският офицер предаде сабята си и над табията бе издигнато българското знаме.

Шест месеца е продължила подготовката на клуб „Традиция" за възстановката. Всеки от членовете сам си е ушил униформата и набавил снаряжението. Огромна помощ е оказал НВУ „Васил Левски", който поема с около 50 души от своя състав изграждането на лагера, отбранителните съоръжения и походната кухня. Община Велико Търново също е подкрепила възстановката и я е включила в програмата на националните чествания на 100-годишнината от Балканската война. След края и заместник-кметът Ганчо Карабаджаков благодари на реализиралите я за положените огромни усилия.