Филателна изложба в Горна Оряховица показва историята на Българските пощи
Филателна изложба в Горна Оряховица показва историята на Българските пощи / снимка: Община Горна Оряховица

Филателна изложба по случай 133 години Български пощи е подредена в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев" в Г. Оряховица. В експозицията са показани експонати, участвали в градски, национални и международни изложения.

Изложбата бе открита от кмета инж. Добромир Добрев, който връчи на участниците плакети с един от символите на града-„Камъка". На откриването на изложбата присъстваха председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, зам.-кметовете Деница Коева и Йорданка Кушева, Николай Викторов, гл. специалист в Областна пощенска станция Велико Търново, бившият началник на Пощенска станция Горна Оряховица -Дочка Тодорова и настоящият-Дарина Узунова.

В експозицията, която ще остане подредена в галерията до 15 октомври, са включени четири експоната, свързани с историята на пощата в Горна Оряховица. Показани са първите пощенски клейма и специалните печати на Горна Оряховица, както и сградата и пощальоните, работили през годините в местната пощенска станция. Останалите два експоната показват филателия, бизнес и култура, както и филателни материали и изложби, провеждани в Горна Оряховица.

В изложбата са включени и три уникални експоната, участвали в много национални и световни изложения: „Механичните печати на България 1912-1933", „Военната цензура в гражданските пощенски станции на България по време на I-та Световна война 1915-1918 г." и „Цензурата в българската армия по време на I-та Световна война 1915-1918 г.". Нов момент в експозицията е балонната поща.

Изложбата се организира от Община Горна Оряховица, пощенска станция Горна Оряховица и Филателно дружество „Георги Измирлиев".