Ердоган: Турция не иска война, но е способна да защитава своите граждани и граници
Ердоган: Турция не иска война, но е способна да защитава своите граждани и граници / снимка: БГНЕС

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция никога не би пожелала да разпали война и че парламентът е разрешил разполагането на войски в чужбина като възпираща мярка след фаталния сирийски обстрел на селище в Югоизточна Турция, предаде Ройтерс.

"Никога не бихме имали интерес в нещо като започване на война," заяви Ердоган на пресконференция.

"Турската република е държава, способна да защитава своите граждани и граници. Никой не бива да се опитва да изпробва решимостта ни по този въпрос," добави той.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд заяви междувременно, че турският отговор на сирийския минометен обстрел е бил уместен, пропорционален и целящ да възпре бъдещи нарушения на суверенитета на Турция от страна на Сирия.

Турция засили през деня ответните си артилерийски удари по сирийски граничен град, като уби няколко сирийски войници, а парламентът одобри трансгранични военни операции в случай на ново разрастване на сирийския конфликт.

По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е "разтревожен от ескалиращото напрежение" между Сирия и Турция и предупреди, че нараства рискът 18-месечният конфликт в Сирия да обхване целия регион, предаде агенция Ройтерс, като цитира говорител на генералния секретар.

"Генералният секретар е разтревожен от ескалиращото напрежение по сирийско-турската граница", заяви говорителят на Бан Ки-мун Мартин Несирки пред журналисти. "С влошаването на положението в Сирия ...рискът от регионален конфликт и заплахата за международния мир и сигурност също се увеличават".

При минометен обстрел от сирийска територия вчера в Турция загинаха петима цивилни. Турция реагира с удари по цели в Сирия. Турция също така поиска от Съвета за сигурност на ООН за предприеме "необходимото действие", за да спре сирийската агресия и да обезпечи спазването на турската териториална цялост. /БТА/