Габровецът Димитър Жечев е носител на тазгодишната награда „Джон Атанасов”
Габровецът Димитър Жечев е носител на тазгодишната награда „Джон Атанасов” / БГНЕС

На специална церемония президентът Росен Плевнелиев отличи д-р Димитър Жечев с награда "Джон Атанасов" за значими постижения в областта на информационните и комуникационните технологии.

Д-р Димитър Жечев (31) е постигнал обещаващи резултати в областите на съвременна криптография и информационна сигурност. Той е доктор по математика от University of California, Berkeley, бакалавър по математика на Harvard University, съавтор на два патента в областта на криптографията. Лауреат е на множество международни награди и стипендии, ръководител на докторанти и главен координатор на един от мащабните преки по VII Рамкова програма на ЕК в областта на информатиката.

За първи път тази година държавният глава връчи четири грамоти „Джон Атанасов" - за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост и грамоти "Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели".

С грамоти "Джон Атанасов - за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост" президентът Росен Плевнелиев удостои д-р Ивелина Стоянова, която е магистър по компютърни науки и математика на University of Bath и доктор на науките в сферата на компютърната лингвистика, както и д-р Иван Димов, магистър по електроинжинерство на Stanford University и доктор по приложна биофизика.

Грамоти „Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели", държавният глава връчи на Йордан Чапъров и Димитър Вулджев и на преподавателите Руско Шиков, Антон Шиков, Мирослав Средков, Николина Николова, Диана Попова и Константин Делчев.


Президентът Плевнелиев припомни на младите учени големия принос на Джон Атанасов за развитието на информационните технологии със създаването на първия електронен компютър. Държавният глава посочи, че е от изключително значение да бъде изградено поколение на знанието, което да позиционира страната ни по пътя на идеите и технологиите в 21 век.

Държавният глава подчерта, че българските изследователи са доказали способността си да задават дневния ред в областта на високите компютърни технологии на световно ниво. Формирането на ново поколение учени и практици в сферите на компютърната техника и информационните технологии е от изключително значение за България, припомни Плевнелиев и пожела на младите учени да продължават да работят "отвъд познатото, да експериментират, да откриват нови хоризонти и да не спират да търсят". „Не се разочаровайте от грешките си, а се учете от тях", обърна се към младите учени президентът. На техните преподаватели държавният глава пожела да продължават да вярват в способностите и таланта на възпитаниците си и да не спират да ги мотивират по пътя им към нови успехи.

В края на церемонията президентът предложи да бъде учреден Клуб на носителите на отличията "Джон Атанасов", като стъпка към реализацията на иновационната екосистема София Тек.