Анкара одобри военни операции в Сирия
Анкара одобри военни операции в Сирия / снимка: Reuters

Турският парламент прие предложението на ислямисткото консервативно правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган да разреши на армията да извършва "ако е необходимо", операции в Сирия.

Това означава, че правителството може в срок от една година да нарежда извършването на военни операции в Сирия. "Враждебните действия срещу турската територия са почти въоръжено нападение... и затова представляват заплаха за нашата национална сигурност", аргументира се парламентът.

Съгласно турската конституция всяка военна операция извън границите на страната трябва да бъде предварително разрешена от парламента.

Решението идва само ден след минометния обстрел от сирийска територия, при който бяха убити петима цивилни в Турция, отбелязват местните медии, цитирани от БГНЕС.

Документът беше одобрен с 320 гласа "за" и 129 "против" в 550-членното Национално събрание по време на специално заседание при закрити врата, посочват турските телевизии.

Веднага след вота вицепремиерът Бешир Аталай уточни, че дадената зелена светлина за трансгранични операции в съседна Сирия не е "мандат за война". Според него решението ще има възпиращ ефект.

В същото време властите в Дамаск се извиниха за вчерашния кървав инцидент, който беше окачествен от НАТО като заплаха за нейната югоизточна граница. Международната общност заклейми случилото се, а руският външен министър Сергей Лавров призова за директни контакти между Дамаск и Анкара, които да разрешат възникналите проблеми.

Дамаск обеща да не допуска отново такъв инцидент, заяви турският вицепремиер Бешир Аталай. "Сирийската страна признава деянието и се извинява. Те (сирийските ръководители) уверяват, че такъв инцидент няма да се повтори", посочи Аталай.

При минометен обстрел в сряда от сирийска територия бяха убити петима цивилни в Турция, а в отговор турската артилерия обстрелва позиции на сирийската армия по границата между двете страни. Турското правителство заяви, че "агресивният акт" на сирийската армия е сериозна заплаха за сигурността на Турция.

От своя страна Сирия съобщи, че разследва източника на минометния обстрел и призова към сдържаност. Сирийският министър на информацията Омран Зуби също така поднесе съболезнования на семействата на турските граждани, които загинаха в пограничното селище.