М. Димитров: В бюджетa за 2013 г. е заложен по-голям дефицит от тазгодишния
М. Димитров: В бюджетa за 2013 г. е заложен по-голям дефицит от тазгодишния / Sofia Photo Agency, архив
М. Димитров: В бюджетa за 2013 г. е заложен по-голям дефицит от тазгодишния
57173
М. Димитров: В бюджетa за 2013 г. е заложен по-голям дефицит от тазгодишния
  • М. Димитров: В бюджетa за 2013 г. е заложен по-голям дефицит от тазгодишния

В бюджета за 2013 г. е заложен по-голям дефицит от тазгодишния, а това не е добра политика в условията на криза, заяви в интервю за Дарик председателят на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров. Той отбеляза, че прогнозираният дефицит за следващата година е 1,1 млрд. лева, докато за тази година беше заложен 1,09 млрд. лева.

„Бюджетът е напрегнат, в смисъл – не е ясно дали в една година, в която има избори и правителството, разбира се, има склонност да харчи допълнително, дефицитът ще остане толкова, колкото е планиран. Има риск, който трябва да бъде овладян, на първо място. След това не е ясно дали ръстът на пенсиите е покрит, тъй като бюджетът предвижда нарастване както на приходната, така и на разходната част – горе-долу с един и същи номинален ръст от около 1,8 милиарда лева. Не е ясно дали това ще се случи, ако кризата продължи”, добави още Димитров. 

Той бе категоричен, че трябва да се търсят повече стимули за икономически растеж и да се режат повече разходи.

„Ако 2013-а е една трудна година и не се види светлина в тунела, тези планирани разходи и приходи трудно ще бъдат осъществени. Планираният растеж също не го виждам засега. Дано не съм прав. Когато се мисли за бюджети, човек трябва да е консервативен, да е внимателен – това е като бюджет на семейство, като „готви се зима, очаквай лято”. Бюджетът трябва да бъде някакъв среден сценарий. Аз смятам, че по-скоро правителството е мислило в оптимистични краски, повече мислейки за изборите, по-малко за бюджета”, каза още Мартин Димитров.