В България няма воля да се въведе електронно гласуване, твърди Вени Марковски
В България няма воля да се въведе електронно гласуване, твърди Вени Марковски / снимка: БГНЕС, архив
В България няма воля да се въведе електронно гласуване, твърди Вени Марковски
57165
В България няма воля да се въведе електронно гласуване, твърди Вени Марковски
  • В България няма воля да се въведе електронно гласуване, твърди Вени Марковски

В България няма воля да се даде възможност на българите да гласуват по интернет на избори и при референдуми - технически това е възможно и има вариант, при който държавата да не плаща почти нищо за това. Мнението е на председателят на Интернет-общество Вени Марковски. В интервю за Дарик Марковски коментира, че политическият елит няма интерес от онлайн гласуване, защото българите зад граница можели да поднесат изненади на избори, както и заради това, че партиите няма да могат да манипулират вота.

В предаването „МеждУредие” Вени Марковски коментира какво би струвало на държавата да въведе гласуване по интернет. „Ако решат да го направят, това ще струва много, защото на входа и на изхода на тази обществена поръчка ще застанат познати фирми на управляващите и съответно трябва да струва много”, коментира Марковски.

„Вторият отговор е, че няма нужда да струва нищо на държавата подобна стъпка, но за съжаления в България подобен вариант ще е теоретичен. Може да се отиде и да се преговаря с всички банки в България и да им се обясни, че за да се проведат избори са нужни електронни подписи. Те ще се използват освен за гласуване и за банкиране”, обясни той.

По думите му това означавало, че банките ще имат много по-сигурни клиенти и няма да губят пари, ако инвестират в издаването на електронен подпис на всеки техен клиент. „Аз съм готов да се обзаложа, че ако това им се представи като бизнес-план, банките ще се съгласят, както това се случи в Естония. Там банките финансираха имлементирането (бел. ред. внедряването) на чипа в личната карта на естонците”, коментира още Вени Марковски.

Запитан дали данните, че половината от българите нямат достъп до интернет, са аргумент в подкрепа на твърденията, че онлайн референдум не е удачен Марковски посочи, че около 58% от българите са с достъп до интернет. Но това били хората, които ползват интернет.

По думите му ако електронният ключ ти е в личната карта всеки ще го има, ще може да гласува както по интернет, така и на хартия. „Да закараш 60 на сто от българите да ти гласуват пред компютъра, а другите 40 на сто да отидат да гласуват с бюлетина, това ще бъде и доста по-евтино на държавата като пари”, коментира председателят на Интернет-общество.

Според Марковски от подобна стъпка има интерес и опозицията и управляващите. „Защото единственият начин да приобщаваш хората е като им показваш, че се интересуваш от тях. Нека да покажат, че се интересуват от тези 2 милиона българи в чужбина и от тези 7 милиона в страната”, допълни той.

„В България за съжаление изглежда, че няма воля. Технически това е напълно възможно. Ако някой ви каже: „не, не е възможно, ще има фалшификации” не му вярвайте - лъжат ви!”, заключи по темата Марковски.