Германски власти отказаха да арестуват осъден за неплатени данъци българин
Германски власти отказаха да арестуват осъден за неплатени данъци българин / снимка: Impact Press Group, архив

Прокуратурата в германския град Кобленц изиска още доказателства от Окръжна прокуратура Монтана за ареста на ломчанинът Славчо Антов. През март тази година той бе  осъден  в Монтана на две години затвор при строг режим за неплатени данъци в размер на 17 млн. лева. Ломчанинът бил собственик на три фирми - „Ем Фуудс”, „Иво Сакаревски -  Ик оийл - Славчо Антов” и „Люсин 2001-ЕООД”. От 2006 до 2008 г. те имат натрупани задължения към държавата за 17 млн. лева - ДДС и корпоративен данък. За да избегне плащането им Антов ги продава на Данаил Величков и на Методи Ценов от Лом. И двамата са безимотни.

Две седмици след присъдата на 31 март Славчо Антов напуска страната през граничния пункт Брегово към Германия. Окръжната прокуратура в Монтана издава европейска заповед за задържането му и през юли е открит в град Кобленц, Германия. Според главния прокурор в заповедта не са посочени неоспорими доказателства за това, че Славчо Антов е извършил престъпление и властите в Германия не могат да ограничат правата му. В кореспонденцията с прокуратурата в Монтана предстои да се изясни какво точно е направил осъденият.

Славчо Антов е на 45 години от Лом. Като собственик на „Ем Фуудс” през 2011-а е един от свидетелите по делото „Ковачки”. Бил е вече задържан за документна измама. Антов е осъждан и преди - за шофиране в пияно състояние и за кражба.