Новият ВСС встъпи в длъжност, избраха Соня Найденова за председател
Новият ВСС встъпи в длъжност, избраха Соня Найденова за председател / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност
57146
Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност
Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност
  • Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност
  • Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност

Новият състав на Висшия съдебен съвет официално встъпи в длъжност. Новоизбраните 22-ма членове поеха мандата от стария състав на съвета. По традиция това се случи в Съдебната палата, а церемонията беше водена от министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Пожеланието за повече прозрачност, мъдрост и справедливост в решенията новите членове на Висшия съдебен съвет, присъстваше в речите на всички официални лица, които присъстваха на церемонията по встъпване в длъжност. С препоръка към новите членове на съвета се обърна и държавният глава Росен Плевнелиев, който изрази надежда, че важните решения, които предстоят, ще бъдат взети не заради Брюксел или партийни интереси, а заради справедливостта в обществото.

„От това какви резултати ще произведе системата на правораздаване в следващите месеци и години, ние ще имаме или обратно връщане на хората към държавността или продължение на тяхната дистанцирана и отчуждена позиция”, обясни държавният глава.

Новият ВСС встъпи в длъжност избраха Соня Найденова за председател
netinfo

Тази година изборът на т.нар. „правителство на съдебната система” беше направен с нова публична процедура, въведена с изменения в Закона за съдебната власт. Всеки един от кандидатите бе изслушан публично, за да се попълнят квотите на народните представители, съдиите, прокурорите и следователите. Въпреки това в общественото пространство се появиха коментари, че изборът отново не е достатъчно прозрачен.

Такова твърдение изрази и представляващият ВСС в изминалия мандат проф. Анелия Мингова. „Имаше дефицит на прозрачност, и не трябваше да се бърка прозрачността с публичността. С това съвсем не искам да кажа, че номинираните, които бяха избрани, не би трябвало да бъдат избрани - точно обратното. Те би трябвало да защитят своя професионализъм и своя морал да го представят вече като членове на ВСС, но ще им бъде много трудно, ако върху тях тегне бремето за известна липса на прозрачност”, коментира Мингова.

Главният прокурор Борис Велчев също пожела „На добър час” на новите представители на съвета и благодари за добрата работа на старите членове. По думите му, може заедно да не са взимали най-добрите решения, но въпреки всичко се е запазило усещането, че са работили честно. Тъкмо изборът на нов главен прокурор е сред най-важните и скорошни задачи, които предстоят пред кадровиците на Темида.

Новият ВСС встъпи в длъжност избраха Соня Найденова за председател
netinfo

Изборът на нов главен прокурор е сред най-важните задачи, които предстоят пред кадровиците на Темида. Процедурата ще започне веднага след конституирането на съвета в новия му състав.

Този следобед се проведе и първото заседание на новия ВСС. 17 от новите членове на Висшия съдебен съвет избраха Соня Найденова за представляващ съвета. Найденова беше предложена от председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Тя е избрана във ВСС от парламентарната квота.

За първи път през тази година и съдебната, и парламентарната квота бяха избрани по нова, публична процедура. Всеки един от кандидатиралите се беше изслушван публично. Това наложи изборите да продължат по цяло денонощие. Най-дълго беше събранието на съдиите, на което делегатите изслушваха, гласуваха и броиха бюлетини 24 часа. Те избраха шестима представители. Прокурорите от страната имат четирима, а следователите - един представител. Цял ден продължи изслушването на 17-те кандидати от парламентарната квота. От тях бяха избрани 11 души.

Новият ВСС встъпи в длъжност избраха Соня Найденова за председател
netinfo

В състава на новия Висш съдебен съвет влизат 11-те, които изпрати парламентът: Васил Петров, Галина Пачовска-Карагьозова, Димитър Узунов, Каролина Михайлова, Магдалена Лазарова-Проданова, Мария Кузманова, Незабравка Стоева, Светла Петкова, Соня Найденова, Юлиана Колева и Ясен Тодоров.

Делегатското събрание на съдиите успя след 24-часово заседание да избере шестимата си представители: Камен Иванов, съдия от Апелативния съд, Юлия Ковачева, съдия във Върховния административен съд (ВАС), Милка Итова, съдия в Софийски градски съд (СГС), Даниела Костова от Окръжния съд във Варна, Галя Георгиева - Апелативен съд, Пловдив и Калин Калпакчиев - съдия в Апелативен съд София.

Следователите избраха зам.-директора на Национална следствена служба (НСлС) Румен Георгиев.

Последни своя избор направиха прокурорите: Камен Ситнилски, Михаил Кожарев, Румен Боев и Елка Атанасова.

Новият ВСС встъпи в длъжност избраха Соня Найденова за председател
netinfo