От началото на сезона на гроздобера в град Съединение работи най-модерната винарска изба на Балканите. В нея ежедневно пристигат хиляди тонове първокачествено бяло и червено грозде от над 15 000 декара собствени лозови масиви на най-големия производител на високоалкохолни напитки и вина в страната - Винпром Пещера.
Уникалната в технологичен план винарска изба има капацитет за производство на над 2 милиона литра първокачествено бяло, червено вино и розе с марката Domaine Peshtera. С това общия капацитет за производство на вина на компанията става над 14 милиона литра.
Избата е изградена за по-малко от половин година, а технологията е запазена марка на родни и чуждестранни експерти, част от първия и уникален за страната ни отдел за научно развойна дейност. Производителят гарантира качеството на своите вина.
Инвестицията в най-модерното винарско съоръжение на Балканския полуостров възлиза на над 4 400 000 лева и поставя нови стандарти в европейското винопроизводство. С него общия размер на инвестиции на компанията в развитие и модернизация само за последните години надминава 80 милиона лева.
На събитието за откриване на новата изба председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов обяви, че „Винпром Пещера преструктурира пазара на виното в България и задава нов акцент. С инвестициите си в модерното съоръжение, както и в отглеждането на собствени лозя, компанията става лидер не само в производството на високоалкохолни напитки в България, но и на вино".
Затова и продуктите на Винпром Пещера са с доказано и признато на международно ниво качество, а компанията държи своите лидерски позиции вече над десет години. Марката вина Domaine Peshtera може спокойно да бъде образец за динамично развитие на месния и международен пазар. „За по-малко от година живот тя се разви светкавично, поради което се наложи и разширяването на капацитета за нейното производство.", съобщи Изпълнителният директор на Винпром Пещера Иван Папазов. Той напомни, че само преди две седмици „виното което вълнува" се завърна със златен медал от престижния конкурс Мундус Вини в Германия. На практика българското вино за масовия потребител се оказа, че бие по качество десетки хиляди вина от света и това е доказано с признанието на над 500 международни енолози.