Георги Касчиев: Новият епизод с „Белене е някаква далавера
Георги Касчиев: Новият епизод с „Белене е някаква далавера / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Георги Касчиев: Новият епизод с „Белене" е някаква далавера
57096
Георги Касчиев: Новият епизод с „Белене" е някаква далавера
  • Георги Касчиев: Новият епизод с „Белене" е някаква далавера

Появата на инвеститор за „Белене" е някакъв балон – не става въпрос за реални намерения за строеж на централата, а за далавера. Това заяви в интервю за Дарик ядреният експерт Георги Касчиев. Според него политиците изпускали важната особеност – че законодателната ни рамка не е направена добре, за да посрещне един напълно частен инвеститор на ядрен проект. Касчиев посочи, че не се коментира кой би платил разходите за свързване на централата в Белене към електроенергийната система на страната. „Тези разходи могат да надхвърлят и 1 млрд. евро, трябва ли да се плащат тези пари от българите, за да се изгради един частен проект", попита Касчиев.

„Този нов епизод, колкото е изненадващ, толкова е и шокиращо скандален, защото идват някакви хора, представят се, че представляват някакъв огромен консорциум. Единият, който идва, този господин Сам Реди нищо не разбира от ядрени технологии, приказва някакви доста странни неща и някакви лековерни хора му вярват, водят го в парламента, там всички стават, козируват и веднага излизат с някакви условия как да му се даде мандат. Това е направо шокиращо, като че ли става въпрос да се даде мандат да се строи не атомна централа – един потенциално опасен обект, ами някаква детска площадка", каза той.

По думите на Касчиев това е „един балон" и според него не става дума за реални намерения за строеж. „Тези хора нито имат необходимите знания по ядрените технологии, нито имат необходимите капитали, става дума за някаква далавера", смята Касчиев.

На въпрос дали зад инвеститора стоят руски пари, той каза, че това не може да са твърди, тъй като консорциумът е регистриран в щата Делауеър в САЩ, който е офшорна зона и позволява скриването на истинските собственици. Според него е много вероятно точно руски фирми или създадени с руски пари да стоят зад него.