Изграждат църква в село Видинци
Изграждат църква в село Видинци / Община Тунджа

 

Поставиха основният камък за строеж на нов православен храм „Св. Димитър” в село Видинци, община „Тунджа”. Сливенският Митрополит Иоаникий, в съслужение със свещеници от Ямболска духовна околия отслужиха водосвет за полагане на основния камък за храма.

Митрополит Иоаникий и кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев извършиха ритуала по полагането на градежния камък. Те приветстваха жителите на най-малкото село в общината за тяхната съхранена през годините на изпитания и трудности християнска вяра и за утвърждаване на нейните светилища в днешно време. „Вие, уважаеми жители на Видинци, с вашата вяра и чисти сърца, сте основният камък в градежа. Затова той ще бъде здрав и ще устои на изпитанията на времето, за да бъде в дар на идните поколения.” – сподели кметът на общината.

Сливенският Митрополит Иоаникий подари на кметството и миряните книги с духовни напътствия и обяви дарение за градежа 2 000 лв. от Сливенската Митрополия и лично дарение от 1 000 лв. Дарения направиха и кметът на общината, жители на селото и гости. Те получиха свидетелства за дарение.

Изграждат църква в село Видинци
netinfo

Раздаден бе курбан на участниците в празничното събитие.

Земята, на която ще бъде разположен параклисът, е църковна, тъй като още през 1886 г. върху нея е построен православен храм. С течение на годините, поради значителен спад на жителите на селото, църковната дейност се преустановява и храмът започва да се руши. От него е останала само част от стена, която ще бъде консервирана и, по идея на архитект Олег Николов – автор на проекта, ще остане в двора на новоизграждащия се храм.