29 септември - Световен ден на сърцето
29 септември - Световен ден на сърцето / Дарик Габрово, архив

Тази година Световната кардиологична асоциация отбелязва 29 септември под мотото: „Един свят - един дом - едно сърце".  Акцентът на проявите се поставя върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи от мъжете в напреднала възраст. 

Един свят - защото сърдечните заболявания не се съобразяват с расата, цвета на кожата или пола.

Един дом - защото именно домът е мястото, което предоставя отлична среда за ограничаване на вредните навици, водещи до сърдечно-съдови заболявания. 

 Статистиката показва, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените - всеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ.

Застрашени от сърдечни заболявания са и децата. При тях рискове съществуват както преди раждането,  така и през годините, когато детето израства. Тези рискови фактори са свързани  с неправилното хранене, липсата на физическа активност, а също така пролята на неблагоприятната среда, причинена от тютюнопушене, например. Освен това, децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване. Ежедневието на модерния човек също крие своите рискове от най-ранна възраст - такива са леснодостъпните, но вредни храни,  увлечението по компютърните занимания и др.

По повод Световния ден на сърцето, днес, в областната болницата "Д-р Тота Венкова" в Габрово се организират безплатни прегледи и консултации от 9 до 13 часа.