Службата по геодезия във Варна получи антинаграда Златен катинар”
Службата по геодезия във Варна получи антинаграда Златен катинар” / снимка: БГНЕС

Антинаграда „Златен катинар" получи от Програма Достъп до информация /ПДИ/ Службата по геодезия, картография и кадастър - Варна заради инцидент с гражданин от 24 април. Същият ден началникът на службата изпратила охраната срещу Кънчо Бонев и той е бил бит, тъй като е взел неподписан от ръководството протокол за предоставяне на информация.

По традиция от 10 години насам наградите на ПДИ се връчват на 28 септември - Международния ден на правото да знам. Наградите са 2012 година се връчват в шест категории. За „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани" наградата „Златен ключ" бе връчена на община Добрич за високата степен на активна прозрачност.

За „Най-добри журналистически материали" бяха отличени с грамоти Живко Константинов от Нова ТВ и в. „Отзвук"-Смолян. Наградата „Златен ключ„ в тази категория получи Красен Николов от „Медиапул" за използването на ЗДОИ за публикации за помилванията по време на мандата Първанов-Марин.

Българският институт за правни инициативи също бе отличен с награда за активната дейност за увеличаване прозрачността в рамките на съдебната система. Те са сред организациите, които поискаха кампанията за прозрачност на кандидатите за членове на ВСС.

Община Пазарджик получи втората антинаграда в категория „Най-абсурден или най-смешен случай за достъп до информация". „Вързан ключ" бе присъден на кмета Тодор Попов заради отказа му да предостави информация на в. „Виделина" за договорите, сключени от общината за доставка на стоки или изпълнение на услуги за периода 2007-2010г. След две съдебни инстанции отговорът на общината е, че за получаване на достъп до тази информация трябва да бъде изплатена сумата от 33312 лева за копиране на 36 806 страници.