Осогово- зимен център с Европейска купа по ски и сноуборд, слоупстайл
Осогово- зимен център с Европейска купа по ски и сноуборд, слоупстайл / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил
Константин Минчев
57014
Константин Минчев
Георги Бобев
  • Константин Минчев
  • Георги Бобев

Осогово е първото място в света, където ще се прави двойна Европейска купа, едновременно по две  различни олимпийски дисциплини- ски и сноуборд, слоупстайл. Събитието е на 20-21 февруари, когато ще бъде състезанието по ски свободен стил, а на 23- 24 февруари ще са стартовете по сноуборд.

"Тази дисциплина слоупстайл обединява ските от планината със скейтборда от улицата. Състезателите преминават скокове, парапети, най- различни препятствия, с идеята да направят най- красиви спускания и те се оценяват от съдии. Европейска купа не се дава на всеки, ти трябва да се заслужи. Осогово я печели след успешното международно състезание през миналата година", заяви отговарящият за сноуборд направлението в Българската федерация по ски Константин Минчев.

"Осогово- зимен център" с Европейска купа по ски и сноуборд, слоупстайл
netinfo

Вицепрезидентът на федерацията Георги Бобев каза, че от 10 години в България се организират големи спортни събития, но за първи път ще има такова извън 3- те ски центъра и София.

"Осогово се превърна в център на слоупстайла. Спортът е и социална дейност, насочена към младите хора. Можете да организирате младежки, културни фестивали", заяви Бобев. По- късно към работната среща в Областна управа- Кюстендил се присъедини и председателят на Българската ски федерация Цеко Минев. Присъстваха директорите на Областно пътно управление, Спешен център и Регионална дирекция по горите- Юлияна Божилова, д- р Анелия Георгиева, Здравчо Тодоров, представители на ОД МВР- Кюстендил- зам. директорът Ивайло Дамянов и началникът на ОУ ПБЗН Гроздан Христов, началникът на отдел "Младежки дейности и спорт" в община Кюстендил Мая Лехчанска, съветникът Росен Димитров. Координати размени в началото на работната среща, с представителите на федерацията и кметът Петър Паунов.

"Осогово- зимен център" с Европейска купа по ски и сноуборд, слоупстайл
netinfo

"Радвам се, че ще има състезатели и туристи от цяла Европа, които ще могат да видят нашите природни красоти", каза областният управител Владислав Стойков, който бе домакин на срещата.

"Дава ни се възможност като община и град да станем точка за развитие на зимните ски спортове. Надявам се да организираме едно добро и приятно за всички състезание, за да кандидатстваме следващата година за нов кръг от Европейската купа", допълни Христо Абаджиев, председател на Туристическо дружество "Осогово" и част от "Осогово спорт".

Предстои много работа по техническата подготовка на състезанието. На първо място трябва да бъдат поставени указателни табели в града- "Осогово- зимен център", на български и английски език, които да насочват по най- удобния път към планината. Необходими са и места за паркиране в района на пистата.