В ГЕРБ не са обсъждали да отпадне забраната за пушене на закрито
В ГЕРБ не са обсъждали да отпадне забраната за пушене на закрито / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Партия ГЕРБ не е обсъждала възможността за отмяна на забраната за тютюнопушене. Това заяви здравният министър Десислава Атанасова в отговор на група независими депутати, които внесоха законопроект, с който искат отново да се разреши пушенето на закрито.

Атанасова призна, че в Европа отново е повдигнат въпросът за отмяна на стриктната забрана, но засега у нас този дебат не е отварян.

Дебат за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на закрито не се е водил нито в рамките на правителството, нито в парламентарната група на ГЕРБ, каза Десислава Атанасова. Тя е категорична, че като здравен министър няма да внесе предложение за такава промяна в Закона за здравето.

Атанасова заяви, че за първи път чува, че има заведения, които са рекетирани да плащат абонамент, за да ги предупреждават за проверки и призова всеки, който е подложен на такова действие, да подаде сигнал в здравното министерство. Тя изрази несъгласие в публичното пространство да се изнасят данни и да се твърди, че служители на районните здравни инспекции рекетират хората, без да има доказателства.